• 25.
  • сеп
  • 2020.

Округли сто у оквиру пројекта BABECA

  • Бездан

У оквиру пројекта „Комплексно уређење водопривреде подручја канала Баја-Бездан (БАБЕЦА)“, који суфинансира Европска унија кроз Интеррег ИПА програм прекограничне сарадње Мађарска-Србија, 25. септембра 2020. године на преводницни Бездан, одржан је округли сто на тему прекограничне сарадње у области водопривреде.

Партнерство на пројекту, чији укупни буџет износи 8.699.537,91 евра, од чега суфинансирање Европске уније (ИПА) износи 7.394.607,21 евра, чине Дирекција за водопривреду Доњег Подунавлја (Мађарска), ЈВП „Воде Војводине” Нови Сад (Србија) и Фонд „Европски послови” АП Војводине (Србија).

Циљ округлог стола био је представљање реализованих пројектних активности и постигнутих резултата који доприносе побољшању протока воде у каналу Баја-Бездан, унапређењу прекограничних система за управљање водама и превенцији ризика од поплава. Теме обухваћене округлим столом, иако усмерене на канал Баја-Бездан, могу да послуже као пример добре праксе које се може применити и на друге водотокове.

Скуп је отворила Ивана Ђурица, помоћница директора Фонда „Европски послови“ АП Војводине, а скуп је  поздравио Стеван Илинчић, помоћник директора ЈВП „Воде Војводине” Нови Сад. Примере добре праксе у регулисању и одржавању водотока, као и у одбрани од поплава, присутнима су представили стручњаци из партнерских институција у области управљања водама из Србије и Мађарске, Жолт Кираљ, менаџер пројекта, испред Дирекције за водопривреду Доњег Подунавлја, и Зоран Маџгаљ испред ЈВП „Воде Војводине” Нови Сад.

Имплементација пројекта је почела 29. септембра 2017. године и траје до 28. септембра 2020. године.

Најава догађаја

Најновије Вести