• 21.
  • јун
  • 2017.

Завршен европски пројекат „Смањење катастрофа, стандардизована анализа опасности и процена ризика“

  • Нови Сад

Тродневном конференцијом, у Винковцима, Новом Саду и Орашју, завршен је осамнаестомесечни пројекат „Смањење катастрофа, стандардизована анализа опасности и процена ризика - DR SHARE“. 

Пројекат је резултат заједничког рада Вуковарско – Сријемске жупаније (носилац пројекта), Агенције за развој Вуковарско – Сријемске жупаније Храст д.о.о, те Државне управе за заштиту и спашавање с хрватске стране, Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства Посавске жупаније из Босне и Херцеговине, као и Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу АП Војводине, те Фонда „Европски послови“ АП Војводине. Сви актери су потврдили спремност за наставак сарадње и истакли важност благовремене реакције на природне непогоде. Једна од њих, поплаве слива реке Саве из 2014. године била је директан покретач тадашње сарадње и помоћи, али и писања и реализације овог пројекта.
Пројекат је био укупне вредности 281.222 евра, а учешће Европске комисије преко Генералног директората за хуманитарну помоћ и цивилну заштиту (DG ECHO) било је око 74%, односно 210.227 евра, док су остатак уложили партнери.
 
На новосадској конференцији су се обратили покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић, директорица Фонда „Европски послови“ АП Војводине Видосава Ендерић, министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Посавске жупаније Босне и Херцеговине Мато Бркић, помоћник начелника Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Републике Србије Бојан Костић, и изасланик жупана Вуковарско – Сријемске жупаније Игор Бановац.
 
У оквиру пројекта, развијен је ИТ алат за управљање ризицима ради унапређивања заједничког разумевања ризика који прелазе државне границе, бољег разумевања планова управљања ризицима, поступака и процеса, разменом најбољих искустава међу суседним регијама: Сремског округа Републике Србије, Вуковарско – Сријемске жупаније Републике Хрватске и Посавске жупаније Босне и Херцеговине. 

Најава догађаја

Најновије Вести