• 27.
  • нов
  • 2019.

Студијска посета студената Пољопривредног факултета биогасном постројењу у Сомбору

  • Сомбор

У оквиру пројекта “XDEGREE“ који се суфинансира у оквиру ИНТЕРРЕГ ИПА Програма прекограничне сарадње Хрватска - Србија 2014-2020, дана 27. новембра одржана је студијска посета студената Пољопривредог факултета, Унивезитета у Новом Саду, биогасном постројењу у сомборском ЈКП „Водоканал“.

Студенти су имали прилику да се упознају са процесом производње биогаса из отпадних вода и кукурузне силаже применом анаеробне дигестије, као и да виде нови биогасни генератор, из којег се биогас, осим за загревање дигестора употребљава и за додатну производњу електричне енергије. Обишли су мобилну лабораторију у оквиру које се, експерименталним путем, користе потпуно нове рецептуре за производњу биогаса из различитих бесплатних извора биомасе.
Након 29 месеци имплементације, пројекат XDEGREE улази у завршну фазу и завршава се 14. јануара 2020. године. Резултати пројекта остварени у ЈКП „Водоканал“ Сомбор у складу са аналитичком студијом која је припремљена у оквиру активности Фонда „Европски послови“ АП Војводине, већ сада представљају примере добре праксе осталим компанијама и научно-истраживачким институцијама са истим или сличним пољем деловања и омогућиће развој и имплементацију сличних иновативних пројеката у будућности.

Најава догађаја

Најновије Вести