• 01.
  • нов
  • 2019.

У Сегедину одржана затварајућа конференција пројекта АГРИНО

  • Сегедин

У четвртак, 31.октобра у Сегедину одржана је затварајућа конференција пројекта "Иновација пољопривреде за обезбеђивање раста и запошљавања у прекограничном региону" АГРИНО.

На затварајућој конференцији, поред бројних гостију, присуствовали су партнери на пројекту: Непрофитно д.о.о. за развој Жупаније Чонград, Видосава Ендерић, директорица Фонда "Европски послови" АП Војводине, Предраг Рајић пројектни менаџер пројекта АГРИНО из Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, и др Јанко Червенски испред Института за ратарство и повртарство.

На конференцији су представљени резултати пројекта. Међу резултатима, истичу се  најсавременији пластеници на огледном пољу Института за ратарство и повртарство и у средњим пољопривредним школама у Футогу, Руми и Вршцу. Поред пластеника, основани су инкубатори, а одржане су и бројне радионице на тему "Узгој биљака у окућницама".

Партнери из Мађарске су успешно организовали радионице на тему "Производња хране и пласирање на тржиште".

Пројекат АГРИНО представио се и на 86. Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду, где су посетиоци имали прилике да се упознају не само са овим пројектом, већ су могли да се информишу и о ЕУ програмима који су доступни Републици Србији, а самим тим и Војводини.

Крајем септембра одржана је и конференција у оквиру пројекта на тему "Иновативан приступ у пољопривреди".

Општи циљ пројекта АГРИНО,  који је почео 01. априла 2018. године, био је јачање иновативног приступа агро-предузетништву и едуковање становнишва у руралним срединама у циљу бољег коришћења обрадивог земљишта у њиховим окућницама, док су циљне групе биле незапослена лица у сеоским подручјима с фокусом на младе особе, већ постојећи пољопривредни произвођачи, запослени у пољопривредним школама, организације у пољопривреди и преради хране, породице..

На затварајућој конференцији, Видосава Ендерић истакла је задовољство сарадњом са свим партнерима на пројекту. „Управо захваљујући доброј сарадњи, написан је и поднет нови пројектни предлог АГРИНО 2 у оквиру трећег позива ИНТЕРЕГ ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска - Србија. С обзиром да нас очекује нова европска буџетска перспектива у периоду од 2021. до 2027. године,  треба да будемо спремни са новим предлозима пројектних идеја како би на тај начин допринели развоју како пољопривреде, као најразвијеније привредне гране у Војводини, тако и осталих привредних грана“, рекла је директорица и нагласила важност коришћења бесповратних средстава из фондова Европске уније.

Најава догађаја

Најновије Вести