• 21.
  • окт
  • 2019.

Успешно реализовано студијско путовање за полазнике 6. циклуса Специјалистичког програма

  • Блед

Полазници 6. циклуса Специјалистичког програма “Управљање регионалним развојем кроз ЕУ фондове“ протекле седмице посетили су Горењску регију у Републици Словенији како би се упознали са примерима добре праксе који су успешно реализовани кроз ЕУ пројекте. 
Домаћини су били представници Регионалне развојне агенције Горењске који успешно пишу и имплементирају ЕУ пројекте још од 1995. године. Представљени су бројни успешни пројекти и већина њих је и посећена.
Делегација, коју је предводила Видосава Ендерић, директорица Фонда „Европски послови“ АП Војводине, a у којој су били и Небојша Војновић, подсекретар у Покрајинском секретаријату за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу и  Никола Жежељ, директор Развојне агенције Војводине, имала је сусрете с Јанезом Фајфаром, градоначелником Бледа, Роком Шименцом, директором Развојне агенције Горењске и Бранком Фартеком, директором Завода за спорт Крањ. 

Полазницима су приказани бројни успешни пројекти реализовани кроз Програме Европске уније. Тако, на пример, посетили су пројекат под називом Dynamic Lights, који се фокусира на смањење емисије угљен-диоксида и побољшање енергетске ефикасности јавне расвете: расвета је постављена око језера на Бледу. Затим, један од значајнијих пројеката - Нордијски центар Планица који је покривао обнову и опремање скакаонице и изградњу тркачког стадиона за нордијске дисциплине. Уз посету пројектним локацијама, полазницима је скренута пажња да ће фокус ЕУ пројеката бити, и већ јесте, на тему дигитализације. Полазници студентског путовања посетили су  и Туристичку организацију на Бохињу где им је представница организације, Јана Вилман Проје, представила рад организације као и пројекат Bohinjsko/from Bohinj из програма Interreg Europe. 

Најава догађаја

Најновије Вести