• 07.
  • окт
  • 2019.

Председник Скупштине АП Војводине разговарао са председником Комитета региона.

  • Брисел

На дан свечаног отварања Европске недеље региона и градова, 7. октобра 2019, у седишту Комитета региона у Бриселу, уприличен је састанак између председника Комитета региона Карла Хајнца Ламбертса и делегације АП Војводине коју је предводио Председник Скупштине АП  Војводине Иштван Пастор. У делегацији АП Војводине били су поред председника и шеф Канцеларије АП Војводине у Бриселу Срђан Мачкић, помоћник покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Дракулић и саветник покрајинског премијера Горан Лазовић.


На састанку је било речи о односима које АП Војводина гради са другим регијама, начину на који међурегионална сарадња убрзава процес европских интеграција Републике Србије, али и о улози и доприносу Канцеларије АП Војводине у Бриселу у овом процесу, посебно са освртом на досадашњу сарадњу са Комитетом Региона.


Председник Пастор је истакао да у последњих пар година интерес европских и других регија за сарадњу са Војводином расте због досадашњих активности покрајине, али и због позитивније перцепције европског пута Републике Србије.


Пастор је још једном нагласио спремност власти у Републици Србији да уведу све неопходне друштвене реформе како би се приближили остварењу циљева неопходних за придруживање, оценивши да то није само интерес Републике Србије него и интерес целе Европске уније.
Председник Комитета региона рекао је да је АП Војводина један од ретких примера по својим специфичностима на територији Европе. Он је истакао да је веома битно то што у Бриселу постоји Канцеларија АП Војводине која олакшава комуникацију са другим регионима, али и европским институцијама. Ламберц је нагласио и да је Западни Балкан изузетно стратешки битан за Европу и поздравио напоре које Република Србија улаже у приближавање и прикључење ЕУ.


Делегација АП Војводине борави у Бриселу поводом одржавања Европске недеље региона и градова.

 

Најава догађаја

Најновије Вести