• 04.
  • окт
  • 2019.

Обука „Могућност финансирања путем ЕУ фондова“ у Покрајинској влади

  • Нови Сад

Представници Фонда „Европски послови“ АП Војводине, Јелена Тошковић, Јелена Радосављевић Ровчанин, Сања Чутурилов Веселиновић и Јано Пушкар одржали су тродневну обуку у периоду 2-4. октобра 2019. године, у Покрајинској влади, на позив Службе за управљање људским ресурсима. Овог пута, полазници су били представници Покрајинских секретаријата, Службе Скупштине АП Војводине, Дирекције за робне резерве АП Војводине, незапослени и људи из невладиног сектора.

Полазницима су на самом почетку представљени програми Европске уније и Инструмент за претприступну помоћ, са акцентом на ИНТЕРРЕГ ИПА Програме прекограничне сарадње. Објашњена је могућност које покрајинске институције имају, да кроз сарадњу са партнерским институцијама из региона, заједничким писањем предлога пројеката и аплицирањем на доступним конкурсима, дођу до бесповратних средстава из фондова ЕУ.

Циљ обуке био је како написати предлог пројекта, коришћењем приступа логичког оквира и логичке матрице, прво кроз теорију, а потом и кроз вежбе, у оквиру чега су дефинисани општи и специфични циљеви, активности и резултати, као и индикатори, извори верификације и ризици пројекта. Последњи дан су се полазници обуке упознали са буџетирањем пројекта, што су кроз низ примера и практично савладали. На крају обуке, осмишљена су 3 одлична предлога пројектних идеја са којима се може аплицирати на неке од доступних ИНТЕРРЕГ ИПА Програма прекограничне сарадње, и традиционално, полазницима су додељени сертификати.

 

Најновије Вести