• 30.
  • сеп
  • 2019.

Одржана конференција у оквиру пројекта „Агрино“

  • Нови Сад

У препуном простору сала 3 и 4 Мастер центра Новосадског сајма, јуче је одржана веома посећена конференција за новинаре названа “Иновативан приступ у пољопривреди”  у оквиру пројекта „Агрино“, на којем Фонд сарађује са ПС за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Жупанијом  Чонград у Мађарској и Институтом за ратарство и повртарство.  

Секретар др Вук Радојевић представио је резултате пројекта „Иновација пољопривреде за обезбеђивање раста и запошљавања у прекограничном региону-Агрино”, истакавши да верује у извесност његовог наставка кроз нови пројекат „Агрино 2“. Ово је уједно  први пут да је ПС за пољопривреду, водопривреду и шумарство водећи партнер у једном међународном пројекту.

Један од важних циљева пројекта Агрино је што су три пољопривредне школе с територије АП Војводине добиле најсавременије пластенике на неколико локација.

Директорка Фонда „Европски послови“ АП Војводине, Видосава Ендерић представила је присутнима успешно реализоване активности на пројекту Агрино, као и улогу Фонда не само кроз овај пројекат, већ на које све начине Фонд доприноси да се на територији Војводине повуче што више средстава из ЕУ фондова. Директорка је истакла да је преко 200 особа едуковано кроз Специјалистички програм “Управљање регионалним развојем кроз ЕУ фондове” који Фонд успешно организује већ шест циклуса, а на ком полазници имају прилике детаљно да се упознају са ЕУ фондовима, писањем и имплементацијом ЕУ пројеката. Директорка Ендерић је такође изразила велико задовољство што се сарадња са партнерима наставља јер је поднет предлог пројектне идеје за АГРИННО 2.

У нови предлог пројектне идеје су укључене алтернативне биљне врсте, односно лековито и зачинско биље које је атрактивно за развој бизниса и такође веома профитабилно те може да обезбеди младима останак на селу.

Поред ресорног секретара др Радојевића и директорку Фонда „Европски послови“ АП Војводине, говорили су и др Светлана Белешевић Тубић, директорка Института за ратартво и повртарство те Беата Ковач, потпредседница Генералне скупштине Жупаније Чонград.

Пројектни партнери истакли су да су дефинисали нове приоритете у оквиру “Агрино 2” пројекта. Овога пута делатност је проширена, и није само реч о повртарским врстама. У нови пројекат су укључене и алтернативне биљне врсте, односно лековито и зачинско биље које, како је констатовано јесте једнако атрактивно за развој бизниса, и такође веома профитабилно и може обезбедити младима останак на селу.

Панелисти у оквиру данашње конференције су били др Јанко Червенски, научни саветник на оплемењивању биља и генетици одељења за повртарство и др Тимеа Палфи, представница непрофитног д.о.о. за развој Жупаније Чонград, а на самом крају, присутнима се обратио пројектни менаџер пројекта АГРИННО, као и Предраг Рајић испред ПС за пољопривреду, водопривреду и шумарство. Рајић је истакао да јеимплементација пројекта била изузетно изазовна.

Најновије Вести