• 08.
  • јул
  • 2019.

Најава семинара у Тршићу у оквиру Антена Култура Деска Креативна Европа

  • Тршић

Овогодишњи распис конкурса за европске пројекте сарадње очекује се почетком јесени, а наредних неколико месеци је довољно времена за припрему за конкурисање. Током целе године Деск Креативна Европа Србија помаже свим установама и организацијама које планирају да конкуришу, те уједно и позивају да се искористе све прилике за помоћ како би се што боље припремио пројекат. 
Конкурсом се подржавају пројекти установа и организација које делују у области културе, а подразумевају сарадњу с најмање две партнерске организације из Европе с фокусом на развој публике, унапређење мобилности или јачање капацитета за рад. До сада је подржано 76 европских пројеката сарадње у којима учествује преко 100 установа и организација из Србије. Уколико неко жели да постане део европског партнерства, скреће се пажња на неколико важних корака до јесени:
1. Треба истражити до сада подржане пројекте на сајту и у претраживачу пројеката како би се стекао увид у могућности које програм пружа. Упознавање с подржаним пројектима може помоћи да се осмисли аутентичан одговор на приоритете конкурса. Поред тога, корисно је да се истражи прошлогодишњи водич за конкурисање
2. Ако већ постоји пројектна идеја, треба посветити довољно времена потрази правих партнера за пројектну идеју; то не морају да буду сличне организације, важно је да се препознају снаге, да се деле заједничке вредности и да постоји узајамно поверење. Само таква партнерства имају успеха, јер гарантују дуговечност. Уколико до сада нису успостављени личне контакте с европским организацијама, партнери се могу тражити у бази позива за партнерство или тако што се  састави позив. Такође, може се обратити и европским мрежама од важности и за пројекат у припреми.
3. Уколико је потребна помоћ у дефинисању концепта и финансијског плана пројекта, предлог је да се учествује на обукама које се организују. Од 5-8. августа у Тршићу биће одржан семинар за писање пројеката, а крајем лета још један у Војводини. Сваког радног дана, у канцеларијама у Београду и Новом Саду може се заказати састанак с тимом ескперата. 
Европски пројекти сарадње су прилика да се остваре додатна финансијска средства за реализацију идеја, за повезивање с кључним актерима међународне сцене и за изградњу кредибилитета организације на међународном плану.

Најновије Вести