• 07.
  • јун
  • 2019.

Шести међународни партнерски састанак „Евалуација и формирање мреже НВО у оквиру ENSURE“

Пројекат под називом „Европска мрежа за кохезију и солидарност у руралним областима - ENSURE“, приводи се крају у јулу 2019. године. Шести међународни партнерски састанак одржан је од 5. до 7. јуна у Словенској Бистрици (Словенија). Тродневни догађај носио је назив „Евалуација и покретање мреже НВО у оквиру ENSURE“.

Првог дана догађаја (среда, 05. јун) партнери су се састали и разговарали о свим међународним догађајима који су одржани у оквиру пројекта ENSURE, који је почео јула 2017. године. Састанак је одржан у идиличном пејзажу окруженим похорјским шумама, на планинском врху Три краља.

Почетни партнерски састанак одржан је у октобру 2017. године у Словенској Бистрици, а следио га је састанак под називом „Нова перспектива Заједничке пољопривредне политике (ЗПП)“ одржан у априлу 2018. године у Мотовуну (Хрватска), затим јунски састанак под називом „Партиципативна демократија у стратегијама локалног развоја“, који је одржан у Мадриду (Шпанија). Последњи међународни догађај у 2018. години носио је назив „Бити локалан насупрот бити европски“ и одржан је у октобру у Пезару, Италија. Пети пројектни састанак одржан је ове године у Волосу (Грчка) под називом „Утицај на младе генерације“, а горенаведни завршни састанак одржан је у Словенској Бистрици (Словенија). На крају првог дана, партнери су разговарали о догађајима организованим на локалном нивоу који су имали за циљ промоцију пројеката које су спроводили у својим локалним срединама током имплементације пројекта, као и о могућностима сарадње на будућим пројектима. Брошура о пројекту је такође представљена као један од резултата пројекта.

Кључни састанак овог 6. међународног догађаја је одржан у четвртак, 06. јуна у Дворцу Бистрица, где се одржала међународна конференција под називом „Изазови ЕУ и будућност руралних регија после 2020. године“. Током уводног дела, посланик у Европском парламенту, Франц Богович представио је концепт „паметног села у Европи“, а др Франко Соте са Универзитета Марке, Италија, говорио је о кључним и отвореним проблемима Заједничке пољопривредне политике после 2020. године. 

Током другог дела састанка, одржан је округли сто о главној теми. Учесници су били, редом: Франц Богович, европски посланик; државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и хране Републике Словеније мр Тања Стрниша; почасни професор Универзитета у Љубљани и Болоњи др Руди Ризман; др Димитриос Антониадис  са Универзитета у Тесалији и председник Словеначког друштва за рурални развој Алеш Зидар. Говорници су нагласили да је село кроз свој вишевековни развој представљало и да и даље представља један од кључних сегмената заједничког европског развоја. Међутим, због осећаја запостављености, евроскептицизам и даље представља један од изазова у сеоским срединама, због чега ће тај проблем изискивати посебну пажњу у будућности. Несумњиво је да изазови на пољу руралног развоја постоје, али где постоји воља постоји и решење.


Након округлог стола, пројектни партнери су уживали у тури кроз дворац у Словенској Бистрици и шетњи кроз центар града. Током вечере, представљено им је локално фолклорно-културно наслеђе.

Последњег дана догађаја, пројектни партнери су се придружили ученицима у Средњој школи Словенска Бистрица, са којима су учествовали у две радионице – једну радионицу која је била посвећена изазовима пред којима се налази ЕУ водио је др Руди Ризман, а другу посвећену учешћу грађана у ЕУ др Малгоржата Воховска.

У оквиру ENSURE пројекта, посебна пажња посвећена је питању како приближити Европу и Европску унију селу, односно питању са којим се изазовима суочава европско село.

Пројектни партнери, који су допринели пројекту кроз продуктивну сарадњу, су:

•    Регионални информациони центар (РИЦ) Словенска Бистрица, Словенија
•    Општина Трудовец, Бугарска
•    Локална акцијска група Средишња Истра, Хрватска
•    Развојна агенција Храницке, Чешка Република
•    Универзитет Тесалије, Грчка
•    Културно удружење Киштарче, Мађарска
•    Удружење Алесандро Бартола, Италија
•    Општина Лигатне, Летонија
•    Општина Колашин, Црна Гора
•    Општина Ласк, ПоЉска
•    Жупанијско веће Албе, Румунија
•    Фонд „Европски послови” Аутономне покрајине Војводине, Србија
•    Федерација општина Мадрида, Шпанија
•    Футуро Дигитале, Италија.

Пратите нас на facebook.com/ensurenetwork да бисте сазнали више о догађају и о самом пројекту!

Пројекат се спроводи као део програма Европа за грађанке и грађане који финансира ЕУ.
 

Најава догађаја

Најновије Вести