• 26.
  • мар
  • 2019.

У Араду одржана конференција „ Via Habzburg“

  • Арад

Представнице Фонда „Европски послови“ АП Војводине, Мина Радмиловић Пјевац и Драгана Срећков, учествовале су на конференцији „Via Habzburg“ у румунском граду Араду. Поводом румунског преузимања председавања Саветом Европе од Републике Аустрије и посвећености европским вредностима које промовише Жупанија Арад, као и културног и историјског наслеђа које је жупанија наследила од Хабзбуршке монархије, 27. марта,  у сарадњи са Институтом европских регија из Салцбурга (чији је Фонд дугогодишњи члан) организована је конференција која је окупила бројне регионалне доносиоце одлука и културне актере.

Како је наглашено током конференције, пројекат „Via Habzburg“ је један од културних путева Савета Европе, а током дискусија у три панела  закључено је да за источну и југоисточну Европу  недостаје сличан културни пут, на којем је  Хабзбуршка  монархија обликовала свој историјски  развој.

Представница Фонда „Европски послови“ АП Војводине, која је уједно и представница Антене Култура Деска Креативна Европа Србија, Мина Радмиловић Пјевац је представила пројекат Култура Деск Креативна Европа и Антену Култура Деска Креативна Европа, њихове активности и могућности финансирања из програма Креативна Европа, резултате апликаната из Републике Србије на конкурсима програма Креативна Европа, као и могућности финансирања институција културе из Програма прекограничне сарадње.

Конференцији су присуствовали и Небојша Дракулић, помоћник покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу,  др Франц Шаусбергер, председник Института европских регија и известилац Комитета региона, Стефано Доминиони, директор Института за културне руте Савета Европе, Лејла Штробол, представница аустријског комитета „Плава значка“ и Елизабет Удолф – Штробол,  председница и менаџер конференције Via Habzburg.

Најновије Вести