• 04.
  • мар
  • 2019.

Одржан симпозијум у оквиру пројекта CORNUCOPIA

  • Нови Сад

У оквиру пројекта „Конкурентна одрживост полјопривредних предузећа кроз развој нових производа са додатом вредношћу на бази алтернативних биљних врста – Cornucopia“, суфинансираног из европских средстава путем Интерег ИПА Програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија 2014-2020,. године одржан је симпозијум „Алтернативне биљке - нови бренд прекограничног региона” 20 - 21. фебруара 2019. године. Овог пута, у питању је била радионица за младе истраживаче, као и њихова размена.

Током првог дана одржан је симпозијум на коме су представљени резултати истраживања и идеја везаних за узгој и прераду алтернативних биљака са циљем да се представе могућности за производњу нових иновативних производа. Учесницима су представљене истраживања везана за могућности прераде и узгоја на следеће теме: Узгој паприке, спелта – конвенционалан и органски узгој, Конопља – биљка прошлости и будућности, Производња семена грашка, Искуства у производњи легуминоза, Предности здруженог узгоја, Баланс воде у земљишту, Процесс осмотске дехидратације, Креирање здраве исхране на бази алтернативних биљака. Такође је представљен и потенцијал брендирања производа.

Други део дана је био посвећен размени истраживача прекограничног региона са циљем да се размене информације и резултати истраживања у прекограничном региону. Млади истраживачи ће радити заједно са студентима из прекограничног региона на дефинисању идеја за нове иновативне производе и услуге. Такође је организована и радионица за младе истраживаче са циљем да омогући истраживачима да поделе информације, резултате и искуства истраживања везаних за узгој и прераду алтернативних биљака. Стога су током другог дана радионице, млади истраживачи имали прилику да посете Институт за ратарство и повртарство, одељење за алтернативне културе у Бачком Петровцу.

Пројекат чија је укупна вредност 352.798 евра, нема само научно-истраживачку димензију, већ треба да мотивише пољопривредне произвођаче на здравију, економски уноснију, органску пољопривредну производњу алтернативних биљних врста. Пројекат траје 24 месеца, од 1. априла 2018. и трајаће до 31. марта 2020. године. Европска унија финансира 85 % његове укупне вредности.

 

Најава догађаја

Најновије Вести