• 02.
  • феб
  • 2019.

Лидери локалних самоуправа из Војводине у Бриселу

  • Брисел

Лидери десет локалних самоуправа из Војводине, изабрани представници Савеза војвођанских Мађара, боравили су крајем јануара у Бриселу. Током ове радне посете, коју је предводио председник Иштван Пастор, лидери локалних самоуправа су се упознали са радом Европског парламента, као и са ЕУ фондовима који су доступни Републици Србији, а у којима војвођанске општине могу учествовати. Делегација је била сачињена од представника општина које предњаче у активностима кроз ЕУ пројекте, попут Општине Кањижа, али и оних који у тим пословима до сада нису имали искуства. 


Током ове посете, представници десет војвођанских општина су посетили и Канцеларију АП Војводине у Бриселу, однонсо Мисију Републике Србије при ЕУ у Бриселу. Њихови домаћини су били, Њ. Е. Ана Хрустановић, Амбасадор Републике Србије при ЕУ и г-дин Срђан Мачкић, шеф Канцеларије АПВ у Бриселу. 
Амбасадор Хрустановић је упознала госте са тренутним актуелностима у односима Србије и Европске уније, са посебним освртом на тренутни преглед напретка кроз преговарачка поглавља, али и подршку коју Србија на том путу добија од различитих субјеката. Шеф канцеларије у Бриселу, Срђан Мачкић, упознао је госте са активностима покрајинске канцеларије, те представио низ могућности које локалне самоуправе могу остварити посредством Канцеларије. Пре свега је апострофирана могућност повезивања наших локалних самоуправа са различитим субјектима, као и друге иницијативе у циљу даљег економског развоја на локалу.


Делегацију су чинили представници следећих општина/градова: Сента, Кањижа, Бачка Топола, Суботица, Нови Кнежевац, Мали Иђош, Темерин, Нови Сад, Кула и Кикинда. Домаћин ове радне посете Бриселу, био је европски посланик Андор Дели. 
 

Најава догађаја

Најновије Вести