• 22.
  • дец
  • 2018.

Теренска посета Суботици у оквиру Специјалистичког програма

  • Суботица

У суботу, 22. децембра 2018. године, у склопу 5. циклуса Специјалистичког програма ''Управљање регионалним развојем кроз ЕУ фондове'', одржана је друга теренска посета предвиђена за овај циклус програма, и то посета Суботици.
Полазници програма су посетили суботички Геронтолошки центар ''Kертварош'' у којем их је дочекао директор др Ненад Иванишевић. Чланови пројектног тима Геронтолошког центра врло детаљно су презентовали своја искуства у припреми и реализацији бројних пројеката финансираних из фондова Европске уније, а које је ова установа успешно спровела током претходних година. У питању су били пројекти у оквиру Интерег ИПА Програма прекограничне сарадње Хрватска - Србија и Интерег ИПА Програм прекограничне сарадње Мађарска - Србија.
Потом су полазници посетили обновљену чувену Синагогу у Суботици. Синагога у Суботици је саграђена 1902. године у стилу сецесије. Синагога је 1974. године проглашена за споменик културе од изузетног значаја. Обнова Синагоге почела је 2012. године: Град Суботица, Покрајинска и Републичка влада финансирали су спољашње делове фасаде, док је уређење унутрашњости финансирала Влада Мађарске са 1.6 милиона евра.
Суботичка синагога је иначе друга по величини у Европи. Планирано је да обновљена Синагога буде место културних догађаја. Посећиваће је туристи и Јеврејска општина ће организовати сусрете поводом празника и молитви, а имаће сталну изложбену поставку. Њоме ће заједнички управљати град, Јеврејска општина и Национални савет Мађара.
 

Најновије Вести