• 23.
  • окт
  • 2018.

Одржана обука „Припрема пројеката у оквиру програма Креативна Европа“

Антена Култура Дескa Креативна Европа Србија организовала је дводневну обуку под називом „Припрема пројеката у оквиру програма Креативна Европа“ која је била одржана од  22. до 23. октобра у Центру за привредно-технолошки развој ЦЕПТОР на Андревљу, коју Фонд „Европски послови“ АП Војводине традиционално организује, а на основу споразума о формирању Антене Култура Деска Креативна Европа Србија са Министарством културе и информисања Владе Републике Србије. Споразум је институционални оквир за спровођење програма Европске уније под називом Креативна Европа – потпрограм Култура.

Јавни позив за учешће на семинару био је упућен свим установама и организацијама из Србије које планирају да конкуришу на програм Креативна Европа, независно од тога да ли су већ учествовали у пројектима међународне сарадње или тек планирају своје међународне активности. Овог пута, одабрано је 25 полазника из читаве земље.

На почетку семинара обратила се Видосава Ендерић, директорица Фонда „Европски послови“ АП Војводине. Теме којима се семинар бавио су: Приоритети и циљеви програма Kреативна Европа кроз подржане пројекте; Kултурa и креативнe индустријe; Kако наћи партнере и зашто су партнерства важна; Финансијско планирање и управљање пројектима; Бодовање и евалуација, као и Конкурсна процедура и савети.

Три представнице Фонда „Европски послови“ АП Војводине, које су уједно чланице пројектног тима, одржале су презентације. Јована Рапајић, менаџерка пројеката Антене – говорила је о мисији програма, Мина Радмиловић Пјевац, координаторка Антене – представила је могућности финансирања културе кроз ИПА фондове, док је Драгана Срећков, менаџерка пројеката Антене Деска Креативна Европа Србија – појаснила пријавни формулар и пратећу документацију. Приоритете и циљеве програма представили су Нина Михаљинац и Милан Ђорђевић, менаџери пројеката Култура Деска Србија, успешан пројекат „Make it new“ представила је Александра Добрин из Културног центра Футог, а о финансијском планирању и управљању пројектима говорила је Марија Поповић, пројектна менаџерка из Студентског културног центра у Новом Саду.

Циљ обуке је подизање квалитета и припрема пројеката за конкурисање на програм Креативна Европа, подизање програмско-организационих капацитета установа и организација из Србије, као и допринос деметрополизацији у пољу културе. Поред тога, обука се организује ради поспешивања комуникације, сарадње и размене искустава представника установа и организација у култури из градова и општина Србије.

Најновије Вести