• 20.
  • нов
  • 2019.

Састанци у Бриселу са партнерима из Умбрије, Хелдерланда и Баварске

  • Брисел

Током новембра месеца, у организацији Канцеларије АП Војводине у Бриселу,  одржана су три одвојена састанка између представника АП Војводине и представника европских регија: италијанске Умбрије, холандског Хелдерланда  и немачке регије Баварска. 
    
Шеф Канцеларије АП Војводине у Бриселу Срђан Мачкић сусрео се са представницом Умбрије Габриелом Ћикарели са којом је разговарао о актуелним темама у овој италијанској регији. Пре свега, гошћа је истакла уверење да ће и нова влада Умбрије наставити да подржава пројекте у области културе и омладинских политика у којима су до сада АП Војводина и Умбрија сарађивали. Подсетимо, између АП Војводине и Умбрије је потписан Споразум о сарадњи 2014. године. Срђан Мачкић је искористио прилику да детаљније говори о Новом Саду, Европској престоници културе у 2021. и активностима које се у том смислу предузумају. 
    
Иако са холандским регионом Хелдерланд до сада није потписан Споразум о сарадњи, као са Умбријом, на састанку између представника две регије је са поносом констатовано да је успешно реализовано укупно 7 пројеката између субјеката из наше покрајине и Хелдерланда. У тих седам пројеката, убраја се и највећи међу њима, а то је пројекат ”Антарес” новосадског института „Биосенс“ и Универзитета у Вахенингену, једног од најзначајнијих светских универзитета у области пољопривреде. Представници два региона су разговарали о најављеној посети пољопривредних делегација АП Војводине и Хелдерланда која је планирана за почетак следеће године, а која би поред представника ресорних секретаријата, требала да укључи и представнике универзитета, специјализованих института и других експерата у овој области. 
    
Трећи састанак са регионалним партнерима овог месеца, одржан је са, Јоргом Хиршеом, представником Министарства за пољопривреду и шумарство Баварске, са којим је Срђан Мачкић разговарао о могућностима сарадње у најзначајнијој привредној области за АП Војводину. До сада није било званичне сарадње са Баварском у Бриселу, те јеобострано уверење да је овај састанак почетак новог регионалног партнерства.