• 12.
  • феб
  • 2019.

Одржана половина радионица „Узгој поврћа у окућницама“ у оквиру пројекта AGRINNO

  • Нови Сад

До сада је реализовано 9 радионица са различитим темама из савремене производње поврћа у оквиру пројекта AGRINNO, који Фонд „Европски послови“ АП Војводине спроводи с партнерима из ПС за пољопривреду, водопривреду  и шумарство, представницима Института за ратарство и повртарство, и из Непрофитног д.о.о. за развој Жупаније Чонград, са мађарске стране. Стручна предавања о иновативном приступу у производњи поврћа са занимљивим и актуелним темама одржавају се једном месечно у три пољопривредне школе у Руми, Футогу и Вршцу у организацији стручњака из Института за ратарство и повртарство из Новог Сада, као и осталих партнерских институција.

Планирано је да стручна предавања трају у периоду од новембра 2018. до априла 2019. што би обухватило 6 радионица у свакој од наведених школа, односно укупно 18 радионица.

Разговара се о значају квалитета земљишта за производњу поврћа, улози плодореда у повртарској производњи, типовима заштићеног простора у производњи, превентивним мерама у производњи, наводњавању поврћа, компостирању - природном начину рециклирања баштенског био-отпада, технологији производње паприке, као и о  економски значајним болестима паприке и парадајза.

Све радионице су биле веома посећене, на свакој је било између 40-60 учесника.

С почетком пролећа очекује се постављање пластеника у пољопривредним школама, који се финансирају из пројекта, а тиме и практична примена тема обухваћених семинарима.

Најновије Вести